Er du afhængig af at skulle indspille god lyd, så er dette indlæg relevant for dig. Det kan være at indspiller podcasts, eller blot optager som skal bruges i arbejdsmæssig sammenhæng. Den gode lyd er nemlig afgørende for din succes. Vi kan afsløre så meget at en stor del af den gode lyd, afhænger af mikrofonen og optagelsesmiljøet.

Invester i en god mikrofon

Når det kommer til mikrofoner, så får du typisk hvad du betaler for. En god mikrofon er det første skrift mod den gode lydkvalitet. Vi siger ikke at du per automatik får god lyd, og at du ikke kan få god lyd med alle billigere modeller. Det er dog et godt sted at starte, at du har en god mikrofon når du skal indspille lyd.

Selvom du sagtens kan få god lyd med en billig mikrofon, så kan du (næsten) altid høre forskel, hvis der bliver brugt en kvalitet af en højere kvalitet. Den gode nyhed er derfor at du i langt de fleste tilfælde sagtens kan starte med en lidt billigere udgave. Når du så har fået erfaring med indspilningen og lært alle aspekter af indspilning, så kan du altid senere hen investere i en bedre mikrofon.

Når du skal vælge en mikrofon, så vil det bedste være at købe en ensrettet mikrofon. Den optager lyd fra en retning. Dette er optimalt til hvis du skal optage dig selv snakke, fordi den kun opsamler lyden fra dig, og dermed ikke optager den omgivende støj.

Hold et konsistent miljø når der optages

I den perfekte verden har du et studie, hvorfra du kan styre al lyden, men desværre så er det ikke altid sådan det forholder sig. Des mere du selv kan styre optagelsesmiljøet, jo bedre lyd kan du få. Nøglen til en god optagelse er virkelig at få en fast rutine til optagelse, hvor du kan holde en god lyd.

Når du først har fundet en god rutine, så prøv fremadrettet at opretholde de præcis samme indstillinger. Hvis du bruger en stationær mikrofon, så skal du bruge en mikrofonstand og måle optagelsesafstanden, så næste gang du optager, er det præcis på samme måde.

Slip af med så meget støj som muligt

Medmindre du er medlem af et rockbank, så vil du gerne af med så meget støj som muligt. Det er meget sjældent at der er et tidspunkt, hvor der er fuldstændig stilhed. Dette vil være meget tydeligt når du hører din egen optagelse og pludselig kan høre alle mulige små lyde.

Tag derfor eksempelvis stikket ud af alle maskiner på kontoret, sluk for klimaanlæg eller blæsere. Placer din mikrofon væk fra din computer. Du tænker måske ikke over det, men mange computere udsender et støjsignal via en blæser.

Hvis der er folk samme sted som dig, så bed dem om at være stille. Sæt evt. et tegn på døren. Gør alt hvad du skal gøre for at slippe af med støj.

Dæmp selv lyden

I et optagelsesstudie er væggene designet til at absorbere lydbølgerne. Du kan faktisk gøre noget lignende selv. Et trick kunne f.eks. være at lave din egen lydboks derhjemme, præcis ligesom på billedet nedenfor. Hvis du ikke selv kan bygge et kan du sagtens finde et på nettet for 200-400 kr.

 

There are currently no comments.